Kulturno povijesna baština

14 - trogir
Trogir se naziva “grad-muzej” jer svaki kamen i građevina ima svoju važnost za određeni povijesni period. 1997 godine stari dio grada Trogira stavljen je na UNESCO-ov popis svjetske spomeničke baštine. Iz bogate kulturne ponude izdvajamo:

23 - kairosGrčki reljef Kairosa (boga sretnog trenutka) – iz 3. stoljeća prije Krista (to je jedan od dva primjera u svijetu). Čuva se u benediktinskom samostanu Sv. Nikole. U samostanu također možete kupiti i suvenire grada Trogira, koje izrađuju časne sestre benediktinke. Samostan je otvoren za posjetitelje svaki dan.
OLYMPUS DIGITAL CAMERASamostan Sv. Nikole – Uz južne zidine grada Trogira smješten je benediktinski samostan i crkva sv. Nikole (nekoć sv. Dujma). Osnovan je, prema sačuvanoj povelji o njegovu osnutku, 1064. godine zalaganjem sv. Ivana Trogirskog. Od osnutka samostana život se u njemu nije nikada ugasio. Gotovo tisuću godina u njemu žive koludrice, koje su u povijesti odigrale veliku ulogu u svom gradu i širem području – kako na polju duhovnosti, tako i na polju kršćanske kulture i radinosti.
5127.radovanov portalRadovanov portal – Najznačajniji je srednjovjekovni portal na istočnom Jadranu te u ovom dijelu Europe. Nazvan je po njegovu autoru Majstoru Radovanu koji ga je isklesao 1240. godine i potpisao s per Raduanum, iako je dovršen tek u 14. stoljeću. Portal je najmonumentalnije djelo romaničko-gotičkog stila u Hrvatskoj.
knezev-dvorKnežev dvor – Na istočnoj strani trga nalazi se Komunalna palača ( Knežev dvor) sagrađena u renesansnom stilu, koja se spominje od XIII. stoljeća.
grdskalozaGradska loža – trijem, XIV.st., koji je služio kao sudnica. Izgrađen je u doba renesanse, a sa stepenica na ulazu u gradsku ložu ljudima su se priopćavale najvažnije obavijesti u to vrijeme.
12 - pala_a _ipikoPalača Čipiko – Najvrijednije zdanje iz XV. st. Na njezinu ukrašavanju radili su Nikola Firentinac, Ivan Duknović i Andrija Aleši
kulaKula Karmelengo – tvrđava izgrađena u 13. i 15. stoljeću za vrijeme mletačke uprave
crkva_sv_barbareCrkva Sv. Barbare – najbolje sačuvana srednjovjekovna crkva u Trogiru