Čiovo

Čiovo je otok smješten u srednjoj Dalmaciji, povezan s gradom Trogirom pokretnim mostom, a administrativno podijeljen između Splita i Trogira. Naselio se već u prapovijesti, a stari su ga Rimljani nazivali Boa (Bua, Bavo). Tijekom XV. i XVI. stoljeća na njemu se sklanja okolno stanovništvo u bijegu pred Turcima. Južna je strana otoka prilično nenaseljena.

Čiovo je puno kršćanskih povijesnih spomenika: srednjovjekovna crkva Sv. Mavra u Žednom, predromanička crkva Gospe pokraj mora u Čiovu, predromanička crkva Sv. Petra u uvali Supetar kod naselja Slatine…

Samostanski sklop Sv. Križa, udaljen 1km od apartmana BARBA, koji datira iz XV. st. ima klaustar s prostranim vrtom, a zanimljivost je sjeverni zid građen poput utvrde radi bolje obrane. U crkvi se nalazi vrijedna slikarska baština iz XVII. st. Mnoštvo drugih, manjih crkvica, svjedoči o velikoj duhovnosti nekadašnjeg stanovništva.

Nedaleko od apartmana TRAGOS, svega 200m, nad samom pećinom u kojoj su se nekoć sklanjali pustinjaci, podignut je Franjevački samostan sv. Ante, koji je sačuvao izgled iz XVII. st. U samostanu se čuva kruna od pozlaćenog srebra, ukrašena draguljima iz XIV. st., kip sv. Magdalene Ivana Duknovića, te slike od kojih je najvrijednija slika Jacopa Palme Mlađeg iz XVII. st.

Malena crkvica sa južne strane otoka Čiova svetište Gospe od Prizidnice podignuto je 1546. god. Sagradio ju je svećenik don Juraj Stojdražić, prizidnički pustinjak koji se tu nastanio zacijelo više godina prije toga. Na pročelju crkve je natpis na starijem talijanskom jeziku, uklesan na kamenoj ploči:

“PRE ZORZI STOID RAZIC VENE QUA IN EREMITORIO ED IFICHO QUESTO TEMPIO AD ONORE BEATE MARIE CONC EPCIONE MDXLVI”

Što u prijevodu glasi: “Svećenik Juraj Stojdražić dođe ovamo u pustinjačko boravište te podiže ovaj hram na čast Blažene Marije od Začeća 1546.”

Svetište se nalazi u predivnom prirodnom okruženju na južnoj strani otoka, na kamenoj litici uz more. Strme hridi, modro more, rascvjetane agave i mnoge vrste autohtonog bilja, uz stari samostan i malu crkvu obogaćenu zavjetnim brodovima, čini ovo područje pravim biserom.

Iako je otok Čiovo svojevrstan produžetak grada Trogira, nudi pregršt mogućnosti za odmor, rekreaciju i kupanje te mnogobrojne povijesne spomenike i kao zasebna destinacija. Mediteranska vegetacija, arhipelag s malim slikovitim otočićima, blaga klima i predivne plaže u skrovitim uvalama zasigurno će vas oduševiti.

Smještaj Čiova u srcu Dalmacije čini ga idealnom polazišnom točkom za istraživanje bogatog kulturnog naslijeđa i prirodnih ljepota Dalmacije. Želimo Vam dobrodošlicu na ovaj lijepi otok!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
svkriz
gospa-od-prizidnice-a