Što posjetiti

splitSplit – starorimski grad, nastao je iz Dioklecijanove palače koju je rimski car Dioklecijan dao izgraditi prije 1700 godina kako bi ovdje proveo posljednje godine svog života. Dioklecijanova palača te brojni spomenici rimskog doba sačuvani su do danas.
omisOmiš – gradić srednje Dalmacije između Splita i Makarske. Smjestio se u kanjonu prelijepe rijeke Cetine, a okružuju ga masivni klanci. U prošlosti je bio na daleko poznat po omiškim gusarima čiji su brodovi stoljećima bili sinonim odmazde, hrabrosti i snage za strane osvajače.
vodiceVodice – su smještene uz samu obalu, u širokom zaljevu. Prekrasan dalmatinski gradić, koji vrijedi posjetiti.
primostenPrimošten – prekrasan i neodoljiv gradić između Šibenika i Splita. Nastao na otočiću koji je s kopnom povezan mostom.
sibenikŠibenik – Razgledajući grad zasigurno će Vas oduševiti nadaleko poznata Katedrala Sv. Jakova, najznačajnija renesansna građevina u Hrvatskoj. Gradu čije su ime spominjali kraljevi, priroda je podarila i bogatstvo otoka i otočića okupanih plavetnilom mora, te fascinantan krajolik Nacionalnog parka Krka.
klisKlis – Tvrđava Klis smjestila se iznad Splita, a u davnim vremenima imala je važnu obrambenu ulogu. Najveću ulogu je odigrala u vrijeme turskih osvajanja koja su na ovom području trajala 25 godina.
sinjSinj – Sinj je grad u Hrvatskoj, koji administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Središte je Sinjske, a samim time i Cetinske krajine. Sinj je u Hrvatskoj i šire prepoznatljiv po Sinjskoj alci, viteškoj igri koja se u Sinju održava od početka 18. stoljeća, u znak pobjede nad turskim osvajačima.
drvenikvDrvenik Veli & Mali – posjetite ova dva otočića u trogirskom arhipelagu i uvjerite se da su ovo prava mjesta za one koji čeznu za netaknutom prirodom, čistim morem i opuštanjem
bracOtok Brač – Otok Brač ima za svakog ponešto, a najpoznatiji je po plaži Zlatni rat u mjestu Bol. U manjim mjestima na Braču kao što su Milna, Supetar ili Bobovišća pronaći ćete mir i tišinu okruženi autentičnom kamenom arhitekturom.
hvarOtok Hvar – ovaj otok će Vas privući mirisom lavande, ugodnom mediteranskom klimom i najvećim brojem sunčanih sati godišnje. Grad Hvar Vam osim zdravlja i prirode može ponuditi i iznimnu kulturno-povijesnu baštinu. Gradom koji okružuju sedam stoljeća stare zidine, dominira gradski trg, najveći u Dalmaciji, okružen renesansnim i baroknim palačama.
kornatiNacionalni park Kornati – Drugi otočni nacionalni park, Kornati, najrazvedenija je otočna skupna na cijelom Mediteranu s čak 140 nenaseljenih otoka, otočića i hridi.
krkaNacionalni park Krka – Riječni nacionalni park smjestio se na najljepšoj kraškoj rijeci, na rijeci Krki. Rijeka predstavlja svojevrstan krški fenomen, koja, probijajući se prema moru, oblikuje brojna jezera, slapove i brzace. Najimpresivniji i najposjećeniji slapovi su Skradinski buk i Roški slap.
Plitvice WaterfallsNacionalni park Plitvice (šesnaest plitvičkih bisera) – najpoznatiji su nacionalni park u Hrvatskoj, a ubrajaju se među najljepše prirodne znamenitosti u Europi. Ovaj “biser kontinentalne Hrvatske” UNESCO je, zbog njihove raznolikosti, uvrstio u popis Svjetske prirodne baštine.
visovacVisovac – otočić u vlasništvu Katoličke crkve, a smješten je u donjem toku rijeke Krke između dva slapa Nacionalnog parka “Krke” – Roškog slapa i Skradinskog buka. Visovac je i otočić Gospe od Milosti, jedno od marijanskih svetišta u Republici Hrvatskoj. Prije nego je postao boravište ljudi, bio je samo “Bijela stijena” usred jezera. Sadašnji oblik dobio je zahvaljujući radu redovnika, koji su na plićak nosili zemlju i zidom je odvojili od vode. Tako je otočić sa svojom vegetacijom postao “mali raj na zemlji”.
salonaSalona – Salona je bila luka ilirskih Delmata, u kojoj su živjeli i Grci i Rimljani. Julije Cezar je 48.g. pr. K. Salonu proglasio središtem rimske provincije Dalmacije. Iz starih zapisa doznajemo da je tadašnja Salona bila luka ilirskog plemena Delmata, koji su trgovali s grčkim pomorcima. Povijest priča da se rimski car Dioklecijan rodio u Saloni ili njezinoj okolici te je u blizini izgradio i svoju palaču. Manastirine su jedno od najvećih starokršćanskih groblja pod vedrim nebom te ujedno i mjesto gdje je pokopan sv. Dujam, solinski biskup i mučenik, zaštitnik grada Splita.
mlinice_PantanMlinice Pantan – smjestile su se između Splita i Trogira i predstavljaju jedinstven spoj prirode i povijesti. Obnovljene renesansne mlinice imaju fortifikacijske značajke. Mlinice broje čak 12 malih izvora koji formiraju jezero, a sve u prostranoj morskoj laguni. Pantan je stanište brojnih vrsta riba, ptica i autohtonih biljaka. Ovaj prirodni rezervat danas je prava turistička atrakcija, a tu je i restoran domaćih i međunarodnih specijaliteta i vrhunska vinska karta.