Apartmani Barba i Tragos

barba-out010Ukoliko želite biti gost u našoj obitelji, na raspolaganju vam stoje dva različita objekta, a u sljedećim crtama ćemo vam na najbolji mogući način pokušati predstaviti tj. opisati naše apartmane i našu veliku obitelj.

Otok Čiovo je prepun malih uvala, prirodnih plaža, staza za šetanje i biciklističkih staza (gosti imaju mogućnost čuvanja ali i iznajmljivanja bicikla u apartmanima). Blizina aerodroma kao i drugih prelijepih dalmatinskih gradova; Primoštena (25km), Vodica (45km), Splita (25km) i ostalih preljepih mjesta učinit će vaš odmor još ljepšim dok boravite u Apartmanima Barba ili Apartmanu Tragos. Trogir je jedan od prekrasnih malenih obalnih gradića, smješten u srcu srednje Dalmacije. Upravo nadomak grada Trogira, bolje rečeno kao zaštita i bedem s mora starom stoljetnom gradu smjestio se otok – Čiovo.

Prvi objekt pod imenom Apartmani BARBA nalazi se u malenom mjestu Mastrinka na otoku Čiovu, samo 2km (20-ak minuta pješice) od centra grada Trogira. U ovom objektu vaši domaćini Obitelj Matković – Ivan, Anđa & Ana će vam zaželiti toplu dobrodošlicu. Barba će vas počastiti sa domaćim dalmatinskim likerima i vinom, Anđa će vam servirati neki od domaćih kolača, suhe smokve ili ušećerene bademe, a Ana je tu ukoliko vam zatreba bilo kakva informacija o Trogiru ili nekoj drugoj destinaciji.

Ime apartmani BARBA su dobili i po jednom od vaših domaćina – barba Ivici! Naime, i vi sami se u vašem mjestu pozdravljate i kažete jedni drugima „ Dobar dan!“ ili „Dobar dan gospodine …“; no u Dalmaciji umjesto gospodine, kaže se barba; pa tako s vremenom vaš domaćin barba Ivica, ostao je samo BARBA – kažu za Dalmatince da su lijeni, a ja kažem možda i s razlogom ;) )

U blizini, apartmana imate market gdje možete kupiti dnevne potrepštine, no malo dalje cca. 800m od kuće se nalazi i novootvoreni veliki supermarket u kojem možete kupiti baš sve što vam treba – od svježeg povrća do svježeg mesa! Ribu vam pak preporučamo da kupite na lokalnoj ribarnici u Trogiru. I ako ste odlučili taj dan otići na ribarnicu, pokušajte se što ranije ustati i otići kupiti ribu, jer najbolji izbor imate u rano jutro, kada riba tek stigne s ribarskih koča. A i što je odmor, ako se barem jedan put ne dignete u rano jutro i ne uživate u izlazku sunca u Dalmaciji. Sjednite na vašu terasu, pogledajte najljepši dio dana, a potom se uputite na ribarnicu po prvoklasnu ribu. Također nedaleko od kuće nalazi se i hotel sa svim dodatnim sadržajima. No, ukoliko više volite mir, tišinu, „pravo domaće okruženje“, tada ste dobro izabrali … u kasne poslijepodnevne sate iziđite na terasu i uživajte u pogledu, no ako biste radije bili dio prirode i upoznavali kraj u kojem boravite, prošetajte do prve plaže, možda susretnete i kojeg ribara u brodiću „pod svićom“. Ukoliko ste pravi „gurman“, imat ćete priliku i vidjeti, pravi „komin“ koji vas svojim authentičnim starinskim izgledom sigurno neće ostaviti ravnodušnima. Sebi i svojoj obitelji na ljetnom odmoru priuštite pravi „dalmatinski štih“ i okušajte se u pripremanju jela „na žaru“. Svega 100m od kuće nalazi se i lokalna cesta koja na jednu stranu vodi do Trogira, a na drugu do malenog mjesta Arbanije (1000m). Arbanija je malo ribarsko selo u kojem se nalaze 2 riblja restorana, u kojem možete kušati i dalmatinske specijalitete. U Arbaniji se nalazi dominikanski samostan (svetište) Sv. Križa. Pustinjak iz Prizidnice kao svoj zavjetni dar, na zamolbu svećenika iz dominikanskog samostana iz maslinovog drva je izradio i donio na svojim plaćima u ovu crkvu križ visok 2m. U istom samostanu taj križ i danas stoji. Križ kojem su se ovdje od davnina svi utjecali… obitelji za zdravlje, pomorci za sreću na morskim putevima, majke za svoju djecu, težaci za bolji urod….
12 800x600 - Copy
Apartman TRAGOS nalazi se u blizini grada Trogira – svega 800m (5 min hoda). U ovom apartmanu toplu dobrodošlicu će vam poželjeti mlada obitelj Šmuketa – Joke, Ivana & mali Ivo! Možda ponekad čujete vašeg domaćina kako pjeva, pa se nemojte čuditi – Joke koji svako svoje slobodno vrijeme provede pjevajući sa svojom klapom Tragos možda će vam dobrodošlicu poželjeti ponekad i pjesmom, dok će vas Ivana rado provesti gradom Trogirom i ispričati vam povijest i legende grada. Ne zaboravite na vrijeme rezervirati svoj pregled grada sa Ivanom!

Prijeđete veliki most koji povezuje Čiovo sa starim dijelom grada i već ćete se naći na jednoj od najljepših riva u Dalmaciji. Možda samo mi tako mislimo, no uvjerite se sami. Tokom ljetne sezone mnogi poznati ljudi, kao što su Bernie Eccelstone, Jon Bon Jovi i mnogi drugi iz svijeta show biznisa odluče posjetiti naš gradić i baciti „cimu“ na ovu rivu. Apartman Tragos ime je dobio po gradu Trogiru. Trogir su osnovali grčki kolonisti s Visa u 3. st. pr. n. e. i službena verzija imena zapravo ide uz grčko tragos što znači jarac. Stoljećima stare zidine grada Trogira odolijevaju vremenu. No ako i jest star, Trogir nije starmao, ni umoran. I zato nikad nije sam; rado mu dolaze gosti.
Svakako je raj i za ljubitelje umjetnosti, starina i uopće ljepote jer Trogir je najbolje sačuvani romaničko-gotički grad na širem prostoru Srednje Europe pa je tako 1997.g. uvršten i na UNESCO-v popis svjetske baštine . Posebno su za njega čuli, recimo, svi europski apotekari jer u Trogiru je otvorena prva ljekarna na cijelom kontinentu još 1271. godine.

Tko još nije čuo za kulu Kamerlengo i bacio s nje pogled na luku, tko još nije prešao prag portala majstora Radovana u katedrali sv. Lovre (zaštitnika ovog grada) i prošetao uskim kalama grada muzeja – kako ga mnogi zovu, pjacom i pjacetama – vrijeme je da to učini!

Na drugoj strani otoka ukazat će se pred vama pazar, pa ako poželite spremiti neki domaći specijalitet dok ste na odmoru, na gradskoj tržnici i ribarnici možete kupiti sve svježe. Na povratku namignite bl. Ivanu Trogirskom, biskupu poslanom iz Rima koji je stolovao u ovom gradu do smrti, a čiji kip i danas ponosno stoji na zidinama grada i čije oko pazi i čuva sve one koji mu se utječu. Nakon obilne večere, koju ste sami pripremili u apartmanu Tragos, vratite se natrag u grad jer možda pjeva i Vinko Coce – jedan od poznatih glazbenika danas koji se proslavio klapskom pjesmom, a kojeg i mnogi zovu trogirski slavuj … zapjevajte zajedno „u zaljevu malom, gle, Trogir već spava … na Rivi te čekam ja kad ćeš mi doći …“

Dok ste gost u našoj obitelji, potrudit ćemo se predstaviti vam Dalmaciju, na jedan svojstven, drugačiji način…

Dobro nam došli!